Naslovna VESTI Digitalno nasilje sve prisutnije medju decom

Digitalno nasilje sve prisutnije medju decom

Medju decom je sve prisutnije digitalno nasilje, ali se samo jedan odsto dece obrati za pomoć kada je tom nasilju izloženo, izjavila je u Nišu Danijela Vukić Denić spoljni saradnik Ministarstva prosvete za zaštitu od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja i pedagog u školi „9. oktobar“ u Prokuplju. Ona je kazala na tribini posvećenoj vršnjačkom nasilju da je digitalno nasilje takvo da se širi „brzinom svetlosti“, a da žrtva ne može da nadje sigurno mesto i utočište ni kod kuće, jer se to nasilje dešava i kada nije na internetu.

„Zbog toga što ne postoji zona sigurnosti digitalno nasilje je strašnije i opasnije, ukoliko uopšte može da se poredi sa drugim vrstama nasilja“, rekla je Vukić Denić.

Ona je kazala da su uzroci vršnjačkog nasilja sveobuhvatni i treba ih tražiti u porodici, vršnjačkoj grupi, društvu i školi.

„Ne bi bilo nasilja kada bi svi imali nultu toleranciju prema nasilju. Naša kultura, tradicija i tradicionalno vaspitanje tolerišu nasilje i deca koja podržavaju takav oblik ponašanja svoje probleme u porodici, školi i u vršnjačkoj grupi, rešavaju nasilnim putem“, izjavila je Vukić Denić.

Kako je dodala, dok god budemo imali toleranciju na nasilje nad decom, ženama, starim i bolesnim osobama, nasilja će biti.

Prema njenim rečima, u suzbijanju vršnjačkog nasilja veoma je važna edukacija i zajednička reakcija čitavog društva.

„Deca su stalno na društvenim mrežama, na jutjubu. Moraju da budu edukovana, moraju da znaju da kada jednom negde postave neki sadržaj, on tu zauvek ostaje i može uvek da se iskoristi i zloupotrebi“, rekla je Vukić Denić.

Ona je istakla da nije dovoljno sve to što škole preduzimaju u suzbijanju vršnjačkog nasilja, već je potrebna i pomoć porodice, zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad, tužilaštva i policije.

„Preventivne aktivnosti koje škole organizuju su delotvorne, ali bile bi delotvornije kada bi imale podršku i sa strane. Škole su samo jedna karika u celoj toj priči“, izjavila je Vukić Denić.

Psihoterapeut Centra za psihološku edukaciju „Psihonega“ Stevan Stanojević izjavio je da uzrok agresivnog ponašanja dece treba tražiti prvenstveno u porodici.

„Odnos roditelja i dece sada karakteriše mnogo slobode bez discipline. Prezaštićena deca jedan je od osnovnih problema. Deca mogu da se ponašaju kako žele bez straha da će biti kažnjena i imaju mnogo nisku toleranciju na frustraciju“, izjavio je Stanojević.

Prema njegovim rečima, sve je više adolescenata koji, kada ih pitate kako su nagradjivani i kažnjavani u porodici, ne znaju uopšte šta ih pitate, jer nikada u životu nisu nagradjeni već su uvek dobijali sve što žele bez toga da nešto ispune.

„Sve je više dece koja u porodici nikada nisu kažnjena za svoje ponašanje i koja mogu da rade šta hoće“, izjavio je Stanojević.

On je rekao da je veliki problem i to što roditelji sada generalno ne gledaju racionalno na problem kada je njihovo dete nasilno.

„Roditelji staju na stranu svoje dece, veruju im i ne žele da saradjuju. Kada je dete mirno kod kuće, a pravi problem u školi, smatraju da je problem u školi a ne u njihovom detetu. Smatraju da njihovo dete neko provocira“, izjavio je Stanojević.

Trbina posvećena vršnjačkom nasilju deo je ciklusa psiholoških tribina koji organizuju Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu i Centar za psihološku edukaciju „Psihonega“.

Exit mobile version