Naslovna VESTI Protecta edukuje građane o javnim nabavkama

Protecta edukuje građane o javnim nabavkama

Protecta je u okviru projekta „Niška građanska osmatračnica Javnih nabavki“ organizovala kampanju podizanja informisanosti građana kroz podelu edukativnog materijala i razgovore sa građanima o važnosti javnih nabavki.

„Javne nabavke, kao značajan deo javne potrošnje, igraju jednu od glavnih uloga u jačanju efikasnosti javnog sektora i uspostavljanju poverenja građana, kako u sam sistem javnih nabavki, tako i u nadležne institucije koje vrše nadzor nad primenom propisa i sprovođenjem postupaka iz ove oblasti. Kao oblast, javne nabavke su upravo zbog obimne potrošnje koja ih prati, osetljive na  nepravilnosti i neregularnosti u svim fazama sprovođenja. Neadekvatno realizovane javne nabavke dvostruko negativno utiču i na rad svih naručilaca – troškovi njihovog funkcionisanja se uvećavaju, dok je kvalitet usluga koje pružaju građanima slabiji od potrebnog“, istakli su u Protecti.

Iz Protecte kažu da ovim projektom žele da informišu i edukuju građane o važnosti građanske kontrole javnih nabavki, zato što građani na taj način kontrolišu kako se troši njihov novac koji je namenjen za projekte koji bi trebalo da reše njihove probleme i učine njihov život lakšim i kvalitetnijim.

Ovu aktivnost Protecta realizuje kao deo projekta „Balkan Tender Watch“ koji je podržan i finansiran od strane Evropske unije.

Pored edukacije građana, projektom je predviđeno i podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva Grada Niša za bavljenje temom javnih nabavki, monitoring javnih nabavki kako bi se utvrdilo koliko su one svrsishodne i transparentne, izrada preporuka za lokalne institucije u Nišu za sprovođenje kvalitetnijih javnih nabavki.

Exit mobile version