Naslovna VESTI Mladi povezuju mlade

Mladi povezuju mlade

Udruženje mladih sa invaliditetom „Kišobran“ realizovalo je projekat „Mladi povezuju mlade“ čiji je cilj bio promovisanje uspešnih mladih osoba sa invaliditetom kako bi se osnovnci od najranijeg uzrasta edukovali da prihvataju osobe sa invaliditetom i odrastaju bez predrasuda. Osnovci i srednjoškolci koji su učestvovali  u projektu upoznali su se, između ostalih i sa Nikolom Ljubisavljevićem, studentom i uspešnim sportistom koji se okitio medaljama i na međunarodnim takmičenjima, kao i sa Stefanom Stevanovićem koji se priprema za doktorske sudije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu i trenira global, sport koji je namenjen slepim osobama. Njihove priče su inspirisale mlade osnovce i srednjoškole i pokrenule lavinu pitanja,  a svaki susret se završavalo  neposrednim druženjem i drugarskim rastankom.

 Priča Stefana Stevanovića je srušila sve predrasude, ako ih je bilo, kod mladih osoba koje su se i do sada sretale sa osobama sa invaliditetom, ali je mali broj njih ostvario tako prisan odnos, osetilo potrebu da pita sve što ih je zanimalo i bez imalo ustručavanja razgovara sa njim kao sa drugom iz klupe.

“Ako imate jasan cilj pred sobom i želite da ga ostvarite morate da ojačate sebe i svoju volju kako biste stigli do te tačke i na tom putu ne postoje prepreke”, bila je Stafanova poruka osnovcima.

Objasnio je to na svom ličnom primeru. Bez obzira što je slep od rođenja nije se previše oslanjao na druge. Sebi je postavio jasne ciljeve i koračao ka njima. Bez pomoći drugih jer    bio svestan toga da, ukliko se jednom osloni na nekoga, uvek će tražiti sličan oslonac. Njegov je cilj bio da se osamostali i uspeo je u tome. Završio je Gimnaziju “Svetozar Marković”, potom Pravni fakultet sa visokim prosekom, potom master, zaposlio se i upisao doktorske studije. Uspešan je i sportista.

 “Golbal je odbojka za slepe osobe i igramo je loptom u kojoj se nalazi zvonce kako bismo mogli da odredimo položaj lopte. Cilj je da odbranimo ali i da damo što više golova”, objašnjavao je Stefan osnovcima. Odgovarao je i njihova pitanja koja su se ticala uglavnom teme vezane za njegov svakodnevni život.

Projekat je realizovan u tri osnovne škole u Nišu, “Njegoš”, “Bubanjski  heroji” i “Radoje Domanović”.

Udruženje mladih sa invaliditetom „Kišobran“ je u okviru programa „Mladi povezuju mlade“ organizovalo šest radionica tokom kojih su mladi, učenici osnovnih škola imali priliku da se druže i razgovaraju sa uspešnim mladima koji imaju fizički invaliditet. Na taj način mladima smo pružiti pozitvne uzore i podstakli ih da se i oni bore za prava osoba sa invaliditetom“, kaže Biljana Ljubisavljević, jedan od edukatora Udruženja mladih sa invaliditetom „Kišobran“.

 Osim susreta sa osobama sa invaliditeom Udruženje “Kišobran” je organizovalo  i radionice na kojima su osnovci  uz pomoć edukatora savladavali osnovne novinarske veštine kako bi mogli da doprinesu predstavljanju i promovisanju svojih uspešnih vršnjaka, posebno onih sa invaliditetom.

 „Učesnici radionica imali su brojna pitanja koja se odnose na pisanje tekstova o životu i aktivnostim osoba sa invaliditetom. Prvenstveno ih je interesovalo da li je dozvoljeno u u medijima otrkivati identitet maloletnih osoba sa invaliditetom čak i ukoliko to roditelji dozvoljavaju i da li je dozvoljeno objavljivati njihove fotografije“, rekla je Ljubisavljević.

Prema njenim rečima učesnici radionica su se interesovali i za aktivnosti osoba sa invaliditetom kao i za probleme sa kojima se oni sreću te načina na koji bi ti problem mogli da se reše.Posebno su insistirali na tome da se javnost upozna sa problemima koji čakaju rešenje.

Ljubisavljević je dodala da  se osobe sa invaliditetom u Nišu u svakodnevnom životu još uvek susreću sa brojnim problemima koje su posledica predrasuda koje ne mali broj građana ima, a program „Mladi povezuju mlade“, ima upravo za cilj otklanjanje tih predrasuda.

Exit mobile version