Naslovna VESTI Niš dobija Savetovalište za decu žrtve nasilja, počeli radovi

Niš dobija Savetovalište za decu žrtve nasilja, počeli radovi

Niš je prvi grad u Srbiji koji će imati Savetovalište za decu žrtve nasilja. Radovi na prostorijama u Sigurnoj kući gde će uskoro početi da radi savetovalište već su počeli.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić rekla je da će savetovalište biti zasebna celina u odnosu na deo Sigurne kuće gde se smeštaju žene žrtve nasilja.

„Pružaćemo terapeutske usluge deci žrtvama nasilja, psihoedukativnu savetodavnu pomoć njihovim roditeljima, a biće formiran i ekspertski tim od naših stručnjaka koji će raditi na prevenciji ponašanja koje može da dovede do nasilja“, rekla je Šćekić.

U proseku se godišnje za pretrpljeno nasilje Centru za socijalni rad u Nišu prijavi oko dvesta dece odnosno roditelja, a centar će biti nadležan da ih uputi dalje u savetovalište gde će sa njima raditi terapeuti i psiholozi.

Direktorka Šćekić kaže da tretman po detetu najčešće obuhvata 16 do 20 razgovora u isto toliko nedelja, a da se stručno praćenje deteta nastavlja još dve godine.

Planirano je da Savetovalište za decu žrtve nasilja počne sa radom do 28. avgusta kada je i dan Sigurne kuće.

Radove je obišla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja kaže da se u skladu sa potrebama građana uvode novi oblici socijalne zaštite, kao i da je nedavno u Nišu formiran Savet za borbu protiv nasilja.

Exit mobile version