Počela obuka za berače lekovitog bilja

Zbog sve veće potrebe za sakupljanjem lekovitog bilja počela je dvodnevna obuka u Poslovno-razvojnom centru Gradske opštine Medijana za sve zainteresovane građane. Obuku i edukaciju organizuje Udruženje „Ogledna bašta“ a u okviru projekta „ Razvoj ekološkog preduzetništva korišćenjem obnovljivih resursa“ koji je sufinansiran od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine. „Budući da je tendencija da svi polako prelazimo na zelene poslove ovo je šansa da se čuje kako prirodni resursi mogu da se iskoriste za zeleno preduzetništvo“, kaže Dragana Vukadinović iz Udruženje „Ogledna bašta“. „Osim ovih edukacija odlazićemo i u prirodu gde će polatnici moći da prepoznaju lekovito bilje na terenu, da vide kako se bere jer uvek mora da se poštuje pravilo da se najmanje 20 posto lekovitog bilja ostavi na staništu kako bi moglo da prežvi i da se dalje razmnožava u sledećim sezonama. Dragana Vukadinović dodadaje da će polaznici obuke imati i obilaske uspešnih privrednika.

„Obići ćemo nekoliko firmi koje su najpoznatije u našim krajevima a koje su vezane za sakupljanje i preradu lekovitog bilja , ali ćemo obići i novoformiranu zadrugu „Hanovi“ u Niškoj Banji. Tu će sakupljači moći da vide na koji način mogu da plasiraju sakupljeno lekovito bilje i kako se ono dalje prerađuje“, kaže Dragana Vukadinović. Prema njenim rečima sakupljanje lekovitog bilja jeste razvijeno u planinskim delovima, na Straoj planini, na Suvoj planini, Rrnju, Vlasini i to su destinacije gde se najviše sakuplja lekvito bilje. U poslenje vreme se krenulo i sa plantažnom proizvodnjom lekovitog bilja. „Trenutno se prema nekim nezvaničnim procenama na 3,5 hiljada hektara proizvodi lekovito bilje, a kapacitet koji je potreban za zadovoljenje lekovitim biljem, što u našoj zemlji, što u inostranstvu je oko 15.000 hektara“, dodaje Vukadinović. Svako ko želi da se bavi sakupljanjem lekovitog bilja mora da poznaje to bilje i da prođe obuku, a neophodne su i dozvole od nadležnog ministarstva. Inače, kod Ministarstva za trgovinu, turizam i komunikacije postoji registar registrovanih sakupljača što lekovitog bilja što ostalih proizvoda jer sve mora da se podvede pod zakonksu regulativu. „Najtraženije lekovite biljke su kamilica, nana, beli slez, crni slez, kora breze, sve zavisi od namene. Lekovito bilje ima veliku primenu u prehrambenoj industriji , u farmaceutskoj i industriji kozmetike, za estrakciju eteričnih ulja“, dodaje Dragana Vukadinović. Jedna od polaznica ove obuke je i Slavica Đorđević kojoj je ovo hobi ali veruje da sakupljanje lekovitog bilja može da bude unosan posao.

„Obožavam planinu i prirodu, ovo je moj hobi ali sam bila na nekoliko edukacija do sada. Poznajem dosta biljaka ali o njima može još da se uči, paleta biljaka je velika, a nadam se da na ovaj način može da se pokrene i neki posao“, kaže Slavica Đorđević. Da u okolini Niša nema dovoljno sakupljača lekovitog bilja potvrđuje i Bogi Petrović, direktor poljoprivredne zadruge „Hanovi“ iz Niške Banje. „Zadruga se bavi proizvodnjom i preradom lekovitog bilja. Mašine za preradu svežeg i sušenog bilja dobili smo od ministarstva“, kaže Petrović. „ Prisutan sam na ovim predavanjima jer me zanima koliko ljudi želi da se bavi ovim poslom budući da nema dovoljno sakupljača lekovitog bilja. Imamo dosta kooperanata koji proizvode lekovito bilje. Najisplatljivije je proizvodnja belog sleza i nevena. Gajimo bosiljak i žalfiju. Imamo 11 zadrugara i pedesetak kooperanata“, zaključuje Petrović.