Oldtajmeri iz Niša otvorili ovogodišnju sezonu: Vozilima starim više od pola veka do kuće Oka sokolovog

Oldtajmer klub Niš otvorio je ovogodišnju sezonu izložbi i vožnji, revijalnom vožnjom od tog grada preko Gadžinog Hana do Kaletinca i rodne kuće najpoznatijeg srpskog izviđača Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo.  U okviru putovanja organizovana je izložba vremešnih četvorotočkaša na platou ispred opštine Gadžin Han.

Vlasnici odldtajmera sa ponosom su predstavili svoje automobile i kazali da oni za njih predstavljaju mnogo više od običnih vozila, već hobi, ljubav, zabavu, povratak u mladost, beg od stvarnosti…

Predsednik Oldtajmer kluba Niš Nenad Avramović kazao je da u otvaranju ovogodišnje sezone učestvuju uglavnom automobili stari oko pola veka, dok ona najstarija vozila, stara skoro jedan vek, vlasnici nisu smeli da izvezu iz garaža zbog straha od kiše.

„To vam dovoljno govori koliko se stari automobili vole. U klubu imamo stotinak automobila, s tim što svako od nas ima po tri, četiri, pet… Stalno nabavljamo nove, nego nam je problem to što nemamo dovoljno garaža za sve koje želimo da nabavimo“, izjavio je Avramović.

On je rekao da se oldtajmerima bavi više od četiri decenije i do sada je promenio veliki broj automobila.

„Svg prvog oldtajmera kupio sam sa 18 godina. Bio je to „fijat 850 sport kupe“. Bio sam opčinjen njime, dva dana sam ga neprestano gledao. Posle sam nabavljao druge i izmenjao ih dosta. Slično iskustvo imaju i ostali članovi u klubu. Ta ljubav prema starim automobilima nas je povezala, mi se družimo, pomažemo, raspravljamo oko nekih tehničkih rešenja. Nama je ovo pre svega hobi, ali i bežanje od stvarno. Sa oldtajmerima, mi muškarci ponovo postajemo deca“, rekao je Avramović.

Nišlija Miodrag Nikolić koji je na izložbi predstavio svoju „ladu“ staru više od pola veka i istakao da je on zapravo zaljubljenik u star stvari, ne samo u automobile.  

„Kad se rekreiram vozim „poni“ biciklu, kada idem u nabavku vozim „fiću“, nosim „starke“, a kod kuće slušam onaj stari radio. Za mene vreme stoji u 70-tim godinama. Na žalost nije baš tako, ali eto mogu sebi da priuštim neka mala zadovoljstva. Sinu sam takođe preneo ljubav prema oltajmerima i on sada vozi „fiću“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, „lada“ kojom je danas učestvovao na izložbi ima zanimljivu istoriju, jer je sa njom ostario prvi vlasnik i nije želeo da je da bilo kome, već samo onome ko će se o njoj i dalje lepo brinuti.

„Čovek je bio oficir i možete da zamislite kako je čuvao i održavao. Njegova supruga je sama sašila presvlake, tako da su sedišta sada potpuno očivana. Kupio je „ladu“ novu, iz fabrike i kada je ostario i otišao u penziju odlučio je da auto proda mom sinu i meni jer je znao da ga nećemo prodati u staro gvožđe. Vozilo dosta troši, ali je pouzdano, ne kvari se nikada“, objasnio je Nikolić.

Nišlija  Miloš Micić rekao je da se kao dečak igrao malim automobilima, a kada je odrastao zamenio ih je oldtajmerima.

„Od dede sam uzeo „varburga 1,3“, proizvedenog 1991. godine u Istočnoj Nemačkoj. To su zadnje serije koje su se tamo pravile. To je pouzdan auto, troši vrlo malo, bez obzira na svoje godine, svega šest do sedam litara na otvorenom. Jeste održavanje starih automobila skup hobi, jer pored velikog i malog servisa, imate i neke dodatne popravke, a delovi se vrlo teško nabavljaju jer se više ne proizvode“, istakao je Micić.

Članovi Oldtajmer kluba Niš najavili su da će tokom maja, kada slave četiri godine postojanja kluba, prvi put do sada organizovati reli oltajmera. Tokom dva dana, kretaće se dolinom Nišave, od Niša, preko Bele Palanke, Babušnice, Zvonačke Banje, manastira Poganovo i Sukovo do Pirota.