Niški maratonac u jeku epidemije virusa pretrčao 550 kilometara

Epidemija korona virusa prekinula je pripreme i takmičenja velikog broja sportista širom sveta, ali ne i treninge poznatog niškog maratonca, matematičara i šahiste Ace Jovana Krstića (55), koji je u aprilu istrčao 550 kilometara, što je njegov lični rekord.

Kako je rekao Krstić, u apilu je bilo 19 dana kada je mogao da izlazi iz kuće i sve te dane iskoristio je za trčanje, uglavnom do majke koja živi u selu Prosek koje je 14 kilometara udaljeno od Niša.

„Trčao sam do tamo uglavnom bedemom pored Nišave, odneo bih majci nešto od namirnica, posedeo bih u dvorištu kako bih malo popričao sa njom i da bih predahnuo, i istim putem sam se, trčeći, vraćao u Niš. Imao sam uglavnom dobar ritam, prelazio sam jedan kilometar za manje od šest minuta“, rekao je Krstić.

On je kazao da je u aprilu jedan dan bez policijskog časa iskoristio da sa prijateljem trči po Suvoj planini.

„Do sela Divljana otišli smo kolima, a potom smo trčali planinskim visovima do vrha Smrdan (1.487 metara). Toga dana sam pretrčao nešto više od 30 kilometara. Ovog vikenda je trebalo da trčimo po Staroj planini, ali nam je kiša pokvarila plan, tako da smo to odložili za naredni vikend“, rekao je Krstić.

On je kazao da je vreme kada je na snazi bio policijski čas koristio za odmor i za partije šaha preko računara.

Rekao je da mu nedostaju trke i takmičenja jer voli da se nadmeće i jedva čeka da maratoni ponovo krenu.

„Poslednja trka na kojoj sam ove godine učestvovao bio je 57 kilometara dug ultramaraton u Beogradu. Bila je to zanimljiva trka, doduše, jedva sam se vratio iz Beograda, jer je toga dana, 15. marta, krenulo otkazivanje autobuskog prevoza zbog epidemije. Nekako sam pronašao jedan autobus koji je kretao za Niš i tako došao kući“, izjavio je Krstić.

Kako je kazao Krstić, trčaće i ubuduće svakodnevno, bez obzira kada će ponovo biti trka, a trčanje u prirodi sada mu posebno prija zato što ima povrća i biljaka koje rado jede – mladog luka, peršuna, čuvarkuće i vrhova mladih kopriva.

Krstić već godinama jede isključivo sveže voće, povrće i zrnevlje, a pije samo vodu.

Zbog odredjenih zdravstvenih tegoba najpre je pre 20 godina izbacio hleb i kuvana jela, a potom slatkiše, jaja, meso, mleko i mlečne proizvode. Poslednjih deset godina jede isključivo presnu hranu.