Srbija bogata šumskim plodovima, ali nema organizovane berbe

Udruženje “Ogledna bašta” započelo je implementaciju projekta pod nazivom “Obnovljivi prirodni resursi i ekološko preduzetništvo“ koji je podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Cilj projekta je održivo korišćenje prirodnih resursa kroz razvoj ekološkog preduzetništva.

„Ovaj cilj ćemo postići kroz jačanje kapacitete građana za sakupljanje šumskog voća i pečuraka na održiv način i kroz povezivanje sa privrednim sektorom za proizvodnju proizvoda po principima cirkularne ekonomije”, rečeno je na konferenciji za medije Udruženja “Ogledna bašta”.

Predstavnici “Ogledne baste” najavili su organizovanje teoretske i praktične obuke za ekološko preduzetništvo i za sakupljanje i proizvodnju proizvoda od šumskog voća i pečuraka.

Kazali su da je zahvaljujući povoljnoj klimi i zemljištu, Srbija bogata šumskim voćem i pečurkama, i veoma veoma pogodna za ubiranje ovih šumskih plodova.

“Šumskog voća i pečuraka ima bukvalno svuda. Međutim, nema organizovane berbe, pa sve propada. U proleće nikne, poraste, na jesen nestane, pa je potrebno preduzeti aktivnosti kako bi se ovi prirodni resursi iskoristili i ostvarila zarada. Shodno tome, projekat je usmeren na podizanje kapaciteta građana, predstavnika OCD i privrede kroz teoretsku i praktičnu obuku za ekološko preduzetništvo i za sakupljanje i proizvodnju proizvoda od šumskog voća i pečuraka”, rečeno je na konferenciji za novinare.

Najavljeno je da će nakon teorijske obuke biti organizovan odlazak u prirodu gde će učesnici projekta proći praktičnu obuku o sakupljanju samoniklog šumskog voća i pečuraka.