Vodenice potočare polako nestaju

Nekada se čekalo u redu za mlevenje ispred vodenica potočara kojih je bilo čak 17 na potezu od nepuna dva kilometra od Donjeg Dušnika do Gornjeg Dušnika.

Ivica Andjelović iz Gornjeg Dušnika nasledio je vodenicu od dede i priseća se tog vremena kada je njegov deda radio kao vodeničar.

“Moj deda je dosta radio, dolazili su iz Leskovca kada Morava nadodje pa tamo odnese vodenice. Sećam se, kao dete, dolazili su, puna kola, čeka se red, mlelo se”, izjavio je Andjelković.

Prema Andjelkovićevim rečima, sve se promenilo sa dolaskom mlinova. Vodenice su se jedna po jedna zatvarale i sada možda samo dve ili tri povremeno rade.

“Ja sam radio, dok sam radio, dok sam mogao, ali sve su manje i manje dolazili., a onda sam i ja polako prepustio vremenu. Vreme je učinilo da padaju, sve padaju”, istakao je on.

Andjelković je kazao da sam nije u mogućnosti da sačuva vodenicu, a projekat kojim je konkurisao za pomoć države nije odobren.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović rekao je da ima nade za vodenice i to ne samo na potezu od Gornjeg Dušnika do Donjeg Dušnika, već i u ostalim selima na području te opštine.

“Mi smo pokrenuli postupak preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture i preko republičkog Zavoda za zaštitu spomenika i kulturnih dobara. Taj postupak je u toku da sve te objekte podvedemo pod zaštitu kao kulturno dobro”, rekao je Filipović.

Kako je kazao Filipović sledeći korak je dobijanje saglasnosti od vlasnika, da ukoliko oni nisu mogućnosti da adaptiraju vodenice, da to umesto njih učini opština Gadžin Han.

“U 2011. godini sigurno ćemo sa jednim objektom da krenemo, to je ono za šta mogu da garantujem, a kasnije ćemo da nastavimo to i sa ostalim objektima. Ne samo na relaciji Gornji Dušnik-Donji Dušnik, već imamo i tri vodenice u selu Sopotnica, ima jedna vodenica u selu Krastavče i jedna vodenica u Gadžinom Hanu”, naglasio je Filipović

Prema rečima meštana većina vodenica u tom kraju izgradjena je još u 19. veku. Za neke više nema nade jer su od njih ostao samo temelj, ali ima i onih koje mogu da budu sačuvane i u kojima ponovo može da se čuje zvuk vodeničnog točka.