Više para za mame i bebe iz republičkog budžeta

Za prvorođeno dete iz republičkog budžeta će se od 1. januara roditeljima uplaćivati 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavio je da će narednom periodu će odlučiti i o značajnim povećanjima za drugo dete, ali i o merama koje će motivisati studente da se odlučuju za rađanja dece.

Vučić je, na konferenciji za medije, kazao da su dogovorene mere kojim treba da se podstakne natalitet u Srbiji, jer polako nestajemo kao nacija, sve nas je manje, a podaci govore da je stopa rodnosti tek nešto više od 1,5, a potrebno je za prostu reprodukciju 2,15.

„Svi svetski stručnjaci razmišljaju decenijama o tom problemu. Bogate zemlje rešavale su taj problem imigracionim tokovima, ali bez obzira što su 50 godina uspešno rešavali to pitanje na taj način, danas se ponovo suočavaju sa mukama kako da obezbede dodatnu radnu snagu, prežive kao nacija i države budu prosperitetne. Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak zavisiće koliko ćemo uspeti da boljim merama obezbedimo napredak naše nacije“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, odluka o povećanju pomoći za prvorođeno dete sa 100.000 na 300.000 dinara doneta je iako je budžet za narednu godinu usvojen u Skupštini.

„To je prva mera kojom treba da se podstaknu majke na rađanje, a ona će biti kombinovana sa mnogo drugih mera. Što se tiče drugog i trećeg deteta do sada je važilo pravilo da za drugo dete sledi pomoć od dve godine po 10.000 mesečno, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 10 godina po 18.000 dinara mesečno. Radimo na merama za drugo dete posebno, to će biti značajno uvećano, jer je to neka vrsta prelomnice”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, mnogi zbog stamnbenog prostora, ali i karijere ne odlučuju da rađaju drugo dete, pa će država pojačanim merama da ih na to podstakne.

„Pošto danas majke rađaju prvo dete u 30 godini, moramo da pokušamo, jer time gubimo celu generaciju, da motivišemo studente, mlade žene i muškarce da ne beže od rađanja dece. Za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student. Odredićemo rokove da obične fakultete moraju da završe do 26. godine života a medicinski do 28. godine. Time dobijamo da ne moraju da pauziraju zbog rođenja deteta i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine“, objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovara se i o drugim merama, a najvažnija je pomoć u kupovini stana.

„Tu meru vezujemo za majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku. Davaćemo između 10.000 i 20.000 evra na poklon, sa ciljem motivisanja mladih da izađu iz roditeljskih kuća, jer ako sede do 40. u kući sa roditeljima mali su izgledi da zasnuju porodicu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, prvorođeno dete košta državu 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 milion evra na godišnjem nivou.

    (Kraj)

Projekat „Za bebu više“ je sufinansiran iz budžeta Gradske opštine Medijana . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva