Rađaju se „Medijanine bebe“

Gradska opština Medijana

Decenijama unazad u Srbiji je demografska slika loša i gotovo svi krajevi zemlje suočavaju se sa belom kugom.

U Srbiji je ove godine rođeno 1,5 odsto manje beba, a zabeleženo je 24,9 odsto više umrlih nego 2020. godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. U periodu januar-oktobar 2021. godine rođena su 50.974 mališana.

Za region južne i istočne Srbije podaci su nešto povoljniji, ali je i tu rođeno manje beba nego prošle godine: U periodu januar-oktobar 2021. rođena je 5.491 beba, 46 manje nego u istom periodu 2020. godine, što je smanjenje od 0,8%.

Kako bi pomogla da se demografska slika promeni, Gradska opština Medijana je još 2005. godine osnovala Fondaciju „Sveta Petka“, koja je brojnim parovima finansijski pomagala lečenje neplodnosti postupkom vantelesne oplodnje. Ova opština po tome je jedinstvena u Srbiji. U međuvremenu, Fondacija je iz pravnih razloga promenila naziv u Komisija „Sveta Petka“, koja sem o finansiranju postupaka vantelesne oplodnje, odlučuje i o stipendiranju najboljih studenata i nagrađivanju učenika sa područja Medijane koji su postigli izuzetne rezultate.

Na prvi javni poziv Fondacije „Sveta Petka“ koji je bio objavljen 2006. godine prijavilo se svega šest parova, ove 2021. godine Medijana finansira troškove vantelesne oplodnje za 14 supružnika odnosno vanbračnih partnera koji žive na teritoriji te opštine.

„Do sada se rodilo četrnaestoro dece. Zanimljivo je da su 2020. godine na svet došli blizanci. Ove godine smo naročito srećni jer se rodilo troje dece – januara meseca dečak, a avgusta dve devojčice, bliznakinje. To je ono što Opštinu Medijana čini posebnom i mi smo veoma ponosni i srećni zbog svakog para koji dobije bebu“, rekao je prof. dr Žarko Ranković, koji je sada u drugom mandatu predsednik Komisije „Sveta Petka“.

Pomažu svim parovima koji ispunjavaju uslove.

„Odluka je da nemamo nikakvih ograničenja kada je u pitanju broj parova koje ćemo pomoći na putu ka roditeljstvu. Koliko god parova se prijavi za pomoć, pomažemo svima, naravno pod uslovom da dobiju saglasnost Ginekološko akušerske klinike“ – objasnio je prof. Ranković.

Procenu medicinske opravdanosti vrši komisija sastavljena od tri doktora medicine – specijaliste iz odgovarajuće oblasti.

Pomoć za lečenje neplodnosti može biti dodeljena samo supružnicima, odnosno vanbračnim partnerima koji prilikom raspisivanja javnog konkursa imaju prebivalište na području Gradske opštine Medijana najmanje godinu dana pre raspisivanju javnog konkursa.

Gradska opština Medijana ne postavlja nikakva ograničenja kada je u pitanju životno doba supružnika odnosno vanbračnih partnera. Sami mogu i da odaberu kliniku gde žele da se postupak obavi.

„Parovi mogu da odaberu kliniku u zemlji ili inostranstvu. Mi svakom paru dodeljujemo po 200.000 dinara, za kliniku po njihovoj želji“ – rekao je prof. Ranković.

Naredni konkurs za pomoć za finansiranje vantelesne oplodnje biće raspisan marta 2022. godine.

Medijana daruje treću bebu u porodici

Za svaku trećerođenu bebu u porodici, Gradska opština Medijana izdvaja hiljadu evra u dinarskoj protivvrednosti, što je 10.000 dinara mesečno, a prvorođenoj bebi u nedelji poklanja po 10.000 dinara.

Projekat „Za bebu više“ je sufinansiran iz budžeta Gradske opštine Medijana . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva