Naslovna Reportaže Život sa troje i više dece

Život sa troje i više dece

U moderno vreme, kada je obaveza sve više a vremena sve manje, a trka za obrazovanjem, poslom, novcem i statusom ne prestaje, mnogi se odlučuju na porodice sa samo jednim detetom ili najviše dvoje dece. Ipak, ima i porodica kojima prvenstveni cilj i radost predstavlja to da imaju više dece.

Neki od njih okupili su se u Srpsko patriotsko društvo “9 Jugovića”, koje je osnovano na Vidovdan 28. juna 1996. godine. Članovi Društva mogu biti svi roditelji srpske nacionalnosti koji imaju troje ili više dece.

Humanitarni rad

“Cilj osnivanja je bilo zalaganje za bolji kvalitet života višečlane porodice, podsticaj rađanja i borba protiv “bele kuge”. S obzirom na to da je, na žalost, dobar deo naših članova i to onaj sa najvećim brojem dece, najtežeg materijalnog stanja (zbog toga što je jedan ili oba roditelja bez posla) angažovanjem udruženja pokušali smo da obezbedimo osnovne uslove za što bolje funkcionisanje porodica.

Tako su obezbeđivani humanitarni paketi (prehrambeni, odeća za bebe i manju decu, novogodišnji paketići), pomagalo se članovima u ostvarenju prava iz oblasti socijalnih davanja. Takođe, kod republičkih i gradskih organa i organizacija izdejstvovali smo sledeće: besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koji su treće dete u porodici, besplatan gradski prevoz za decu do 18 godina koja su treće dete u porodici, besplatno članstvo u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu za decu članova Udruženja” – rekao je za “Kišobran info” predsednik Udruženja “9 Jugovića” Dejan Vacić.

Vacić kaže da je u saradnji sa Srpskom paravoslavnom crkvom organizovano besplatno krštenje svih članova i njihove dece, a da su u saradnji sa drugim bliskim udruženjem organizovani letnji tematski kampovi u Mrčajevcima, a u saradnji sa lekarima Kliničkog centra Niš bio je organizovan preventivni pregled raka dojke za sve članice…

Dodaje da su kao društveno odgovorna organizacija u više navrata organizovali dobrovoljno davanje krvi i pomoć Domu za nezbrinutu i u razvoju mentalno ometenu decu u Kulini.

Inače, slava udruženja je Sveti Sisoje, zaštitnik dece i porodilja.

Izvorno niško udruženje

“SPD “9 Jugovića” je po osnivanju izvorno niško. U “najboljim godinama” je imalo podružnice u Boru i Vlasotincu. i imalo preko 3.500 članova. Poslednjih godina aktivnosti udruženja su stagnirala, preovladavao je opšti utisak nebrige za porodicu i društvo, što se i reprodukovalo na aktivnosti i broj članstva” – priča Vacić.

Pronatalitetne mere su dragocene za opstanak društva

Grub statistički podatak kazuje da reproduktivni procenat opstanka porodice kao osnovne jedinice društva trba da bude 1,94 deteta po porodici. To znači da svaka porodica da ne bi “nestala” (što se po zvaničnim podacima i dešava) mora da ima najmanje dvoje, a da bi opstala najmanje troje dece.

“Podržavamo svaki vid pronatalitetne politike, sa bilo kog državnog Ili lokalnog  nivoa vlasti da dolazi I pozdravljamo mere koje su u najavi da će biti sprovedene” – rekao je Vacić.

Šta je važno za roditeljstvo?

Za formiranje višečlane porodice sa većim brojem dece, roditelji pre svega treba da budu nesebični, da budu spremni na odricanja od životnog konformiteta, jer su deca najveće bogatstvo, ocenjuje Vacić.

“Od države očekujemo ne da “čuva i odgaja” našu decu, ali svakako da ima sluha za takve porodice i motiviše njihovu odluku rađanja većeg broja dece kroz razna materijalna davanja do odrastanja dece ili pomoći i prioritetu pri zapošljavanju nezaposlenog roditelja. Jer, bez stanovništava nema ni države” – zaključuje naš sagovornik.

Projekat „Za bebu više“ je sufinansiran iz budžeta Gradske opštine Medijana . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Exit mobile version