Dimitrije (17) najbolji filozof među učenicima u Srbiji, iako nije imao ni jedan čas filozofije 

Učenik trećeg razreda gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu Dimitrije Golubović (17) braniće boje naše zemlje na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi koja će od 11. do 14. maja biti održana u Grčkoj, pošto je pobedio na državnom tačmičenju organizovanom krajem marta u Požarevcu.

Uspeh mladog Nišlije utoliko je veći ukoliko se uzme u obzir da je on u gimnaziji u odeljenju za učenike posebno nadarene za informatiku i da u dosadašnjem školovanju nije imao časove filozofije.

Osim pobedom na državnom takmičenju iz filozofije, Dimitrije može da se pohvali i prvim mestom na ovogodišnjem okružnom takmičenju iz književnosti i plasmanom na republičko takmičenje sa maksimalnim brojem bodova.  

„Filozofiju volim od malena i učim je kod kuće pošto je moja majka Bojana profesor filozofije. Volim i književnost, ali ipak sam se opredelio za IT odeljenje u srednjoj školi, a ne smer društvenog usmerenja, jer mi je zanimljivo programiranje. U sedmom razredu imao sam odličnog nastavnika informatike, njegovi časovi uvek su mi bili zanimljivi jer smo rešavali različite problem i tada sam shvatio da volim i programiranje. Na kraju školovanja imaću znanje iz informatike koje ću moći i dalje da koristim, ali nameravam da studiram filozofiju, jer je ona ipak moja najveća ljubav. Mislim da je najzačajnija, da je osnova svih nauka“, kazao je Golubović.

Prema njegovim rečima, filozofija je u njegovom životu stalno prisutna. Svakoga dana ponešto pročita i nauči, gleda predavanja na internetu i piše eseje.

„Bitno mi je da stalno budem koncentrisan, da razmišljam o nekoj temi i kad šetam i kad radim neke lakše zadatke. Mnogo mi znači pomoć majke u pripremama za takmičenja. Ona ima iskustva u tome jer je spremala druge učenike za takmičenja, a jedan njen učenik je 2017. godine osvojio zlato na Međunarodnoj olimpijadi“, objasnio je Golubović.

Na takmičenjima se pišu eseji na engleskom jeziku, dodao je on, tako da se za takmičenja priprema prvenstveno čitajući, pišuću eseje i analizama šta u njima treba da popravi, strukturu ili filozofsku potporu.

„U mom smeru u školi je akcenat stavljen na programiranje, matematiku i fiziku, a to su predmeti koji po mišljenju mnogih nemju nikakvu vezu sa filozofijom. Međutim, meni filoziofija mnogo pomaže jer sam zahvaljujući poznavanju filozofijerazvio svoj pristup u rešavanju zadataka iz programiranja, matematike i fizike. Naučio sam da sve najpre dobro organizujem, pa da onda gledam detalje“, istakao je Golubović.

On je kazao da su mu omiljeni filozofi Kant i Vitgenštajna, ali prvenstveno Kant i njegovo učenje.

„Mnogo filozofskih škola može da se njegovim učenjem pobije i da se složi. Sve ima smisla nakon Kanta i u mnogim raspravama, što mi se posebno dopada, on može da dođe kao poslednja reč“, objasnio je mladi Nišlija koji namerava da se po završetku studija posveti i pisanju proznih dela na zanimljiv način.

Povom učešća na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi Dimitrije je otpimističan i nada se dobrom rezultatu, mada napominje da će konkurencija biti izuzetno jaka jer će učestvovati učenici iz pedesetak zemalja.

Naša zemlja imaće dva predstavnika, osim njega nadmetaće se i Nikola Petrović iz Valjeva koji je na republičkom takmičenju osvojio drugo mesto.