Omladinska razmena EKOkonzumerizam

U Nišu, krajem aprila ove godine, održana je još jedna Erazmus+ omladinska razmena čiji je domaćin bila nevladina organizacija AzBuki, koja već dugi niz godina uspešno organizuje i učestvuje u raznim projektima, koji imaju za cilj da što više uključe mlade u dešavanja kako u svom gradu, tako i šire, ali i da ih motivišu da budu što više zainteresovani za sve vrste omladinskog aktivizma.

U nedelji od 18. do 26. aprila, učesnici iz 6 različitih zemalja (Turska, Rumunija, Albanija, Makedonija, Italija i Srbija), imali su priliku da zajedno diskutuju na temu ekologije i očuvanja životne sredine, kao i o štetnim posledicama konzumerizma. Naziv ovog projekta bio je EKOkonzumerizam, i govorilo se o uzrocima zagađenja prirode, o uticajima mode na životnu sredinu, o preteranoj kupovini stvari koje nam nisu potrebne, o mikrotrendovima i marketinškim trikovima koje kompanije koriste kako bi povećali potražnju a samim tim i prodaju svojih proizvoda koji su uglavnom kobni po životnu sredinu zbog materijala od kojih su napravljeni. Pored toga, mladi su davali i savete i pronalazili načine uz pomoću kojih možemo podići svest o konzumerizmu i uticati na potrošače.

Rezultat ovog projekta je podcast sa sedam epizoda (audio/video emisije emitovane na YouTube kanalu udruženja Azbuki ), koji su učesnici sami smišljali, snimili i montirali, uz pomoć mentora udruženja. Pre samog kreiranja podkasta, ovi mladi aktivisti imali su edukaciju na temu kreiranja podkasta, a tokom razmene imali su priliku da obiđu važne institucije relevantne za temu njihove emisije.

Od velike pomoći za efikasno učenje bile su posete JKP Medijani gde su učesnici učili o prikupljanju, sortiranju, transportu i reciklaži otpada, kao i kompaniji E-reciiklaža koja godišnje prikuplja i tretira više od 15000 tona elektronskog i električnog otpada. Pri kraju razmene, učesnici su imali priliku da zajedno sa učenicima Specijalne škole Bubanj pokažu svoju kreativnost kroz kreiranje izložbenih primeraka koristeći stare flašice, čepove, slamčice tegle i papire.

Kako je jedan od ciljeva ovog projekta bilo podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine, učesnici su zasadili drvo koje će simbolično podsećati kako na ovaj projekat , tako i na  važnost očuvanja prirode.

(Kraj)