Naslovna Uncategorized Sve više Nišlija reciklira staklo

Sve više Nišlija reciklira staklo

“Stalno recikliram staklenu ambalažu, prvo zato da mi ne smeta, a onda i zbog očuvanja životne sredine. I moje komšije su počele da recikliraju”, izjavio je Nišlija Svetislav Petković, koji je tegle i staklene flaše doneo u Park Čair, gde je organizovana velika promotivna akcija.

Time je i oslikao trenutnu situaciju u gradu: Sve više Nišlija reciklira staklo, a otkako su postavljena takozvana zvona za sakupljanje staklene ambalaže, to je i merljivo. Nišlije recikliraju do 20 tona stakla mesečno.

Zvona višestruko povećala reciklažu stakla

Niš je 300 zvona za prikupljanje staklene ambalaže za reciklažu dobio pre dve godine od Sekopaka i drugih parnera u regionalnom projektu, a nabavljeno je još pedesetak takvih posuda.

Pre postavljanja zvona za staklo JKP Mediana je mesečno prikupljala tek oko tonu i po stakla a sada se, prema podacima Mediane, ta količina višestruko povećala i meri od 17 do 20 tona stakla mesečno.

“Mi smo prvi grad koji je prihvatio postavljanje zvona za odvojeno prikupljanje staklene ambalaže i smatram da smo time napravili veliiki iskorak u reciklaži”, ocenila je Sonja Popović iz Centra za zaštitu životne sredine JKP Mediana.

Početni problemi

Nije sve išlo glatko. Sonja Popović kaže da je Niš veliki grad i da za razliku od drugih lokalnih samouprava tu staklena ambalaža ne može da se prikupi onog trenutka kada se posude napune. Zbog toga, kaže, JKP Mediana mnogo radi na optimizaciji čitavog sistema sakupljanja, jer troškovi goriva i angažovanja mašina i radnika nisu zanemarljivi.

“U celom tom procesu imali smo i probleme vezane za neformalno sakupljanje otpada, tako da smo, ako mogu da kažem, ratovali sa sakupljačima na terenu. Zato se trudimo da praznimo posude čak i ako nisu skroz pune, jer se trudimo da ndođemo do naše sirovine, kad su već građani i građanke ovako rado prihvatile da recikliraju staklo. Sakupljenu ambalažu upućujemo dalje u reciklažni centar a onda reciklerima koji imaju adekvatne dozvole za tretiranje otpada”, rekla je Sonja Popović.

Zvona su postavljena strateški, po celom gradu i na teritoriji sela, kako bi građani mogli lako da dođu i ubace flaše, tegle i ostale staklene predmete.

Ovakvim načinom prikupljanja i odvajanjem stakla od ostalog ambalažnog otpada postiže se i veća bezbednost radnika JKP Mediana.

Šta je važno da najmlađi znaju o reciklaži?

Sekopak je pokrenuo “Sekopak karavan” i tokom celog juna i jula ima misiju da putuje po gradovimaSrbiji i edukuje naročito najmlađe o značaju prikupljanja i recikliranja stakla.

“Danas smo u Nišu , gradu koji je dobio zvona za staklenu ambalažu u okviru projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu” pre dve godine, i tako smo zajedno započeli misiju sakupljanja staklenog ambalažnog otpada. U tom projektu je sakupljanje staklene ambalaže poraslo za 90 procenata u ukupnom regionalnom projektu, i to se svake godine sve više povećava”, izjavila je marketing asistent kompanije Sekopak Ivana Mišić.

Dalje navodi da je prethodne dve godine oko 150 tona sakupljeno na godišnjem nivou i da očekuju da se ove godine probije granica od 200 tona.

“Danas se trudimo da podsećamo građane zašto je važna primarna selekcija otpada, zašto je važno razdvajati ambalažu i zašto je važno staklo odložiti u posebne posude. Staklo je sto posto reciklabilan materijal i može da se reciklira nebrojeno mnogo puta – od jedne tegle ili flaše nebrojeno mnogo puta može da nastane druga tegla ili flaša”, objašnjava Mišićeva.

Na ovaj način staklo, ali i drugi reciklabilni materijali ne završavaju na deponiji.

Ističe da je naročito važna edukacija od malih nogu, pa su organizovane radionice za decu kako bi ih podstakli da razvijaju neke dobre navike u reciklaži.

Važne činjenice o reciklaži stakla

Staklo je 100% reciklabilan materijal.

  • Može da se reciklira bezbroj puta, ali ne može da se razgradi u prirodi.
  • Bezbojno staklo se ne može reciklirati zajedno sa zelenim ili smeđim. Svaka boja stakla se reciklira odvojeno.
  • Obojeno staklo štiti sadržaj boce od negativnih uticaja sunčeve svetlosti.
  • 1kg stakla uštedi 20l vode i 1,4 kW struje.

Staklo može i na reciklažno dvorište

Staklena ambalaža može da se donese i u reciklažno dvorište, jer je Niš jedan od retkih gradova koji ima sakupljačko dvorište gde građani mogu da odlože otpad.

* Tekst je deo projekta „Recikliraj danas, sačuvaj sutra“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Niša za 2023. godinu.

Exit mobile version