Naslovna Uncategorized Danica z Niša od elektronskog otpada pravi mozaike

Danica z Niša od elektronskog otpada pravi mozaike

Osam decenija od smrti čuvenog svetskog naučnika Nikole Tesle, niška Univerzitetska biblioteka s njegovim imenom obeležila je izložbom „Umetnički portreti genija“.

Među grafikama i uljima na platnu,  našao se i eko-mozaik umetnice Danice Maksimović koji je privukao i najveću pažnju.

Osim portreta Nikole Tesle, mlada umetnica iz Niša je od elektronskog otpada uradila i mozaik Niša i mozaik grada Beograda.

Izradom mozaika od starih delova računara, Maksimović je počela da se bavi pre otprilike dve godine, a ideju je pronašla u niskoj svesti o ekologiji kod nas.

“Imala sam kod kuće neke elektronske komponente koje sam htela da predam, zvala sam reciklažu, naravno nisu hteli da uzmu jer je to malo, a nisam želela da ih tek tako bacim. Onda sam smislila da od toga napravim nešto i podstaknem ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine. Bilo je to uoči Teslinog rođendana i odlučila sam da to bude njegov portret”, kaže Maksimović.

Foto: Privatna arhiva

Nakon mozaika sa Teslinim likom uradila je mozaik sa motivima grada Niša, a on je, kao i mozaik grada Beograda, velikih dimenzija, dužine 120 i širine 80 centimetara. Motivi se protežu od trećeg veka nove ere do današnjih dana i čine ih, izmedju ostalih, portreti vile Naise, cara Konstantina Velikog, Stevana Sinđelića, ali i Milanski edikt, Prvi srpski ustanak, Čegarska bitka, Ćele-kula…

Foto: Privatna arhiva

“Gledam samo da sve bude baš „green art“, da bude sve ekološki i da maksimalno ispunjava ekološke standarde za sliku. Recikliranu plastiku sam topila za podlogu, a na kraju je rad izliven u epoksidnoj smoli. Najveći izazov mi je bio da napravim portret vile Naise, jer za razliku od ostalih likova koji su stvarne istorijske ličnosti, ona potiče iz keltske mitologije i poznata je samo iz usmenog predanja. Ne zna se kako je izgledala tako da sam morala da upotrebim maštu. U njen lik sam ubacila i crte mog lica, dodala sam malo sebe, kao što je Mikelanđelo slikao sebe i kao što je Leonardo slikao sebe“, navela je Maksimović i dodala da je taj mozaik kupila jedna softverska kompanija.

Osim tri pomenuta mozaika većih dimenzija, Maksimović je uradila i dva mozaika malih dimenzija „Sunce“ i „Sijalica“.

Prema njenim rečima izrada mozaika od elektronskog otpada nije nimalo laka i zahteva puno vremena.

„Da bi sve komponente fiksirala, koristim epoksidnu smolu, veoma popularan i skup materijal, ali i veoma nezgodan. Kada sam uradila prvi mozaik celu noć sam dežurala pored rada da se ne bi stvorili mehurići ili nešto pomerilo. Ispostavilo se da se sav trud isplatio“, rekla je Makismović.

Ova mlada umetnica poreklom iz Gračanice, doselila se u Niš sa 15 godina i ovde  je završila  srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti.

      (Kraj)

Tekst je deo projekta „Recikliraj danas, sačuvaj sutra“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Niša za 2023. godinu

Exit mobile version