Naslovna Uncategorized Reciklažna dvorišta u borbi protiv divljih deponija

Reciklažna dvorišta u borbi protiv divljih deponija

Niš je drugi grad u Srbiji koji je otvorio sakupljačko, odnosno reciklažno dvorište gde građani mogu da odlože otpad. Kada čiste svoje podrume i tavane, sve što je višak mogu tu da donesu. Sada u Nišu ima više reciklažnih dvorišta, tako da su dostupniji građanima iz svih delova grada. Cilj je, kažu nadležni, da na teritoriji svake gradske opštine bude po jedno reciklažno dvorište.

Čini se da su mnoge Nišlije jedva dočekale otvaranje reciklažnih dvorišta. Ranije su za odlaganje pokvarenih uređaja, stare stolarije i svih drugih stvari koje se nakupe kada sređuju kuće i stanove, podrume itd. koristili prolećne i jesenje akcije sređivanja grada, kada bi JKP Mediana postavila u njihov kvart kontejnere za kabasti otpad. Za razliku od takvih, periodičnih akcija, reciklažna dvorišta su dostupna svakog dana.

U Nišu trenutno funkcionišu dva reciklažna dvorišta. Jedno je na Crvenoj Zvezdi a drugo na teritoriji Gradske opštine Medijana, iza „Nišstana“. Najavljeno je otvaranje i trećeg reciklažnog dvorišta u Naselju Stočni trg.

U JKP Mediana kažu da su reciklažna dvorišta opravdala svoja postojanja i da su izuzetno zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

„Reciklažno dvorište u Crvenoj Zvezdi otvoreno je septembra 2022. godine. Zadovoljni smo kako su građani to prihvatili. Do danas sakupljeno je 7.ooo kubnih metara nekategorisanog otpada i oko 97 tona reciklabilnog otpada. Odnos između nekategorisanog i reciklabilnog otpada je 70:30. To znači da je 30 odsto onoga što su građani doneli već otišlo u reciklažu“, izjavio je vršilac dužnosti direktora JKP Mediana Ivan Mihajlović.

Nedeljno reciklažno dvorište u Naselju Crvena zvezda poseti između 250 i 290 građana grada Niša.

Zaposleni u dvorištima kažu da građani donose najrazličitije stvari – električne aparate, gume, kabasti otpad, staklo, prozore, karton i drugu ambalažu…

Vremenom su se, kažu, izveštili i sami selektuju šta ide u koji kontejner. Mnogi pre dovoženja otpada dođu da se raspitaju šta sve mogu tu da donesu.

Drugo reciklažno dvorište na kraju Ulice Branka Krsmanovića otvoreno je početkom leta ove godine. I ono je veoma brzo „zaživelo“. Do sada je prikupljeno oko hiljadu i 42 tone reciklabilnog otpada.

„Nedeljno to drugo reciklažno dvorište poseti između 130 i 160 građana“.

Šta se sve donosi u reciklažna dvorišta?

Građani znaju za reciklažna dvorišta i tu donose različite vrste otpada.

„Odlaganje potpuno besplatno, to je važno da građani znaju. Tu se dovozi stari nameštaj, stara stolarija, gume, sve ono što nije komunalni otpad. Kasnije se nekategorisani otpad odvozi na deponiju a reciklabilni u reciklažni centar gde se dalje tretira i predaje“, rekao je Mihajlović.

Prevencija nastajanja divljih deponija

Najveća korist od reciklažnih deponija za grad je to što sprečavaju nastajanje novih divljih deponija ili ponovno nicanje deponija na mestima koja su godinama bila zatrpavana đubretom i bezuspešno čišćena.

„Na primer, mi smo na Crvenoj zvezdi imali divlju deponiju sa koje bismo godišnje uklonili po 3.600 metara kubnih otpada. Sada tamo imamo već skoro duplo veću količinu otpada koji stiže u reciklažni centar. Sem toga, sklonićemo ružnu sliku kabastog otpada ostavljenog pored kontejnera: Sve eono što ne može da stane u kontejner treba da bude odloženo u reciklažno dvorište“, izjavio je Mihajlović.

Time dobija i Grad Niš i JKP Mediana i sami građani.

Iz JKP Mediana apeluju na građane da ne odlažu nelegalno otpad:

„Sav taj otpad donesite u reciklažna dvorišta. Tu su i naši zaposleni koji će pomoći prilikom selektovanja otpada“.

Radno vreme reciklažnog dvorišta je svakog dana od 8 do 20 sati.

Tekst je deo projekta „Recikliraj danas, sačuvaj sutra“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Niša za 2023. godinu.

Exit mobile version