U Nišu od početka godine reciklirano 14.000 tona elektronskog i električnog otpada

Preduzeće „E-reciklaža 2010“ od početka godine do sada sakupilo je i recikliralo nešto više od 14.000 tona elektronskog i električnog otpada sa područja čitave Srbije, rekao je menadžer te firme zadužen za sakupljanje elektronskog i električnog otpada Igor Petrović.

„Naš plan je da do kraja godine sakupimo i recikliramo 17.000 tona starih električnih i elektronskih uređaja, što je na istom nivou kao prošle godine. Freona koji izdvajamo iz otpada trebalo bi da bude malo više nego prošle godine, jer je u strukturi otpada malo više rashladnih uređaja, a upravo oni ga sadrže“, objasnio je Petrović.

On je dodao da je „E reciklaža“ u zemlje Evropske unije i ove godine izvezla velike količine opasnih materija koje u Srbiji ne mogu da se recikliraju, među njima i 6,9 tona freona koji nije direktno štetan za zdravlje ljudi, ali je poguban za životnu sredinu.

„Prošle godine smo izvukli i u specijalizovanu fabriku u Nemačkoj izvezli 8,8 tona freona. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji koju imamo freon izvlačimo ne samo iz instalacija rashladnih uređaja već i iz pur pene“, istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, postoje na desetine različitih vrsta freona i neke je moguće ponovo upotrebiti, a neki moraju da se recikliraju.

„Veoma je bitno da rashladni uređaji ne završe na deponijama, jer curenjem freona iz jednog uređaja životnoj sredini se nanese šteta koja jednaka radu jednog automobila 24 časa dnevno tokom čitave godine“, naglasio je Petrović.

On je kazao da je preduzeće „E reciklaža 2010“ tokom proteklih godina razvilo različite „kanale“ prikupljanja elektronskog i električnog otpada, tako da se uređaji prikupljaju i od firmi i od građana.

„Građani pozivaju naš kol centar zbog preuzimanja njihovog elektronskog i električnog otpada, a mi im, u zavisnosti od toga šta imaju od uređaja zauzvrat dajemo određene vrste vaučera“, rekao je Petrović.

Na području centralne i istočne Srbije, dodao je, građani mogu da iskoriste vaučere za kupovinu u prodavnicama firmi DM, DIS i Gigatron, a na severu zemlje i u prodavnicima Univereksporta.

(Kraj)

Tekst je deo projekta „Recikliraj danas, sačuvaj sutra“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Niša za 2023. godinu