Protekta: Zelenašenje se ne dešava nekom drugom

Centar za razvoj građanskog društva Protekta je u okviru projekta „Udružena i osnažena zajednica protiv zelenašenja“ minulog vikenda  informisao je građane i organizacije civilnog društva na temu zelenašenja.

U okviru ulične akcije predstavnici Protekte informisali su građane o svim problemima vezanim za zelenašenje, radu državnih institucija koje mogu da im pomognu i besplatnoj pravnoj pomoći koju pružaju građanima.

Građanima su pleriminarno prezentovani i neki od rezultata istraživanja koje Protekta sprovela u Nišu na temu zelenašenja.

Istraživanjem je utvrđeno da je  47 odsto građana ima lično iskustvo ili zna nekog ko je imao problema sa zelenašenjem, 55 odsto građana bi se obratilo za besplatnu pravnu pomoć ako bi imali problem sa zelenašenjem, a samo u pet odsto slučaja je zelenašenje prijavljeno policiji.

Paralelno sa informisanjem građana Protekta je organizovala i edukaciju za udruženja građana, kroz koju su udruženja stekla osnovna znanja iz oblasti zelenašenje vezana za istorijat, pravni okvir, izveštavanje medija, rad državnih institucija, umrežavanje i zajedničke akcije.

Projekat „Udružena i osnažena zajednica protiv zelenašenja“ podržava Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala kroz Fond otpornosti.