Nišlije zavšile obuku za branje šumskih plodova

Udruženje „Ogledna bašta“ završilo je implementaciju projekta pod nazivom “Obnovljivi prirodni resursi i ekološko preduzetništvo“ koji je podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine RS.

„Cilj projekta bio je održivo korišćenje prirodnih resursa – šumskog voća i pečuraka kroz razvoj ekološkog preduzetništva. Ovaj cilj je postignut kroz jačanje kapacitete građana za sakupljanje šumskog voća i pečuraka na održiv način i kroz povezivanje sa privrednim sektorom za proizvodnju proizvoda po principima cirkularne ekonomije“, istakli su u Udruženju „Ogledna bašta“.

U udruženju su naveli da  su zainteresovani gradjani, predstavnici organizacija civilnog društva i privrede kroz projekat obučeni koriste prirodne resurse na održiv način i da se povežu u procesu razvoja ekoloških proizvoda od šumskog voća i pečuraka.

„To smo postigli kroz organizovanje teorijskih i praktičnih edukacija. Naime, naši polaznici su pohađali trodnevne edukacije o ekološkom preduzetništvu i ubiranju šumskih plodova i pečuraka, a nakon toga smo za njih u prirodi organizovali praktičnu obuku za prepoznavanje gljiva i branje šumskih plodova“, istakli su u Udruženju „Ogledna bašta“.

Prema njihovim rečima održivost projekta će se ogledati u podignutim kapacitetima polaznika koji će moći nakon ovih edukacija da započnu aktivnosti zasnovane na principima cirkularne ekonomije i na osnovu sakupljanja šumskog voća i pečuraka, kao i na preradi šumskih plodova u različite proizvode.