Subvencije za pokretanje sopstvenog biznisa dobilo 70 građana Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević uručile su u Oficirskom domu u Nišu 70 ugovora za samozapošljavanje nezaposlenih lica.

Kisić Tepavčević je tom prilikom istakla da je Grad Niš primer dobre prakse kada su u pitanju politika zapošljavanja i poboljšanje uslova života i rada građana.

„Zajedno idemo dalje, zajedničkim snagama želimo da sledeće godine kažemo da smo postigli još bolje rezultate i još veći uspeh. Nadamo se da će mladi preduzetnici koji danas imaju priliku da uplove u svet preduzetništva biti uspešni i da zajedno gradimo još bolju i napredniju Srbiju“, poručila je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je ukazala da su na tržištu rada ostvareni dobri rezultati – stopa nezaposlenosti u Srbiji je u drugom kvartalu ove godine smanjena za 1,7 odsto u odnosu na prvi kvartal, dok je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu porasla za 1,9 odsto u odnosu na prvi kvartal.

Ona je navela su Niš i Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine izdvojili 55,8 miliona dinara za sprovođenje pet mera aktivne politike zapošljavanja.

„U Nišavskom okrugu beleže se dobri rezultati, pa je u tom delu naše zemlje od početka godine zaposleno 14.534 osobe koje su bile evidentirane u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, što je za 14,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine“, istakla je Kisić Tepavčević.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zavhalila se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnoj službi za zapošljavanje na podršci Nišu.

„Raduje me što ste se sami odlučili u ovim vremenima  da započnete biznis jer to znači da ste imali ideju i hrabrost da sami krenete u jedan važan posao. Nadam se da će vam ova stimulacija koju vam dajemo značiti i  ćete biti dobri u svom poslu. Posebno me raduje da među vama ima žena i da u narednom periodu baš vi zaposlite što više naših sugrađana koji su bez posla kako bi se broj nezaposlenih smanjio“, poručila je Sotirovski novim privrednicima.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da ove godine postoji veliko interesovanje nezaposlenih širom Srbije da započnu sopstveni biznis, da je do sada dodeljeno više od 3.000 subvencija za samozapošljavanje i da veruje da će do kraja godine biti dodeljeno oko 4.000 tih subvencija.

Martinović je rekao  da Republika Srbija, u saradnji sa lokalnim samoupravama, godišnje uloži oko milijardu dinara u program samozapošljavanja.

„Ove godine iz Budžeta Republike Srbije izdvojeno je 5,7 milijardi dinara za različite programe zapošljavanja, među kojima su programi stručne prakse, programi za pripravnike, program „Moja prva plata“ i drugi“, istakao je Martinović.

Jovan Jovanović, jedan od Nišlija, kome su odobrene subvencije za samopšljavanje, rekao je da će dobijeni novac iskoristiti za plaćanje poreza i doprinosa.

„Imam firmu za uvodjenje vode i struje, već sam je kompletno opremio. Odlučio sam da krenem samostalno da radim, nakon što sam određeno vreme radio u jednoj firmi. Za sada mi dobro ide, sa ovom podrškom koju sam dobio mogu da razmišljam i o proširenju posla i zapošljavanju drugih radnika“, izjavio je Jovanović.  

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250.000 dinara, odnosno 270.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

(Kraj)

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.