Zanatlije udružuju svoju ponudu, šansa za mlade i kreativne

Kako plasirati proizvod? To je jedan od najvećih problema zanatlija, ne samo Niša već i celog juga Srbije. Na ideju Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“, okupilo se tridesetak zanatlija i otvorena je suvenirnica u Voždovoj ulici u Nišu.

Rafovi suvenirnice već su puni originalnih proizvoda, grnčarije, ručno bojenih čaša, raznih predmeta od drveta i drugih materijala.

„Nama je svima bio problem kako i gde plasirati svoju robu. Sada konačno imamo prostor gde možemo da ponudimo ono što radimo. Sve je unikatno, sve je ručno rađeno, nakit, keramika, sveće, staklo, slavske dekoracije, ukrasi, pletenine“ – rekla je Maja Sević iz Udruženja „Višnja“

To je samo početak, jer je u planu i otvaranje Zanatskog centra.

Zanatski centar: I građani će moći da učestvuju u izradi proizvoda

Zanatski centar ponudiće prostor gde će zanatlije izrađivati svoje proizvode, ali će biti zanimljiv i za sve ostale. Građani će moći da prisustvuju izradi svih proizvoda, čak i da sami učestvuju u nekom delu izrade, na primer da biraju materijale…

„Od starih zanata može da se živi, sve zavisi od toga koliko ste posvećeni, kao i kod svakog drugog posla. Sada se koriste razni savremeni materijali, proizvodi su pristupačni svim ljudima“- kaže ova preduzetnica.

Šansa za mlade zanatlije

Andrijana Ilić se već nekoliko godina bavi zanatstvom. Ona izrađuje različite trake, mašne, dizajnirane gumice i drugi aksesoar za kosu… Smatra da je to posao kroz koji se može ispoljiti kreativnost.

Iako ima samo 26 godina, odlučna je da učestvuje u oživljavanju tradicije.

„Ovo je suvenirnica koju smo dugo čekali. Zanatlije iz celog juga Srbije će u ovoj suvenirnici izlagati svoje radove, tako da ćemo zajedno oživeti tu priču“ – kaže Andrijana.

Njeni vršnjaci nisu mnogo zainteresovani za takvu vrstu posla, ali očekuje da će upravo oni promeniti tu sliku.

„Mislim da ćemo ih mi motivisati. Kada dođu i vide koliko je to zanimljivo i kreativno, nadam se da će odlučiti da se i oni okušaju u tim poslovima. Posebno mislim da će ih privuči kada zaživi Zanatski centar, gde će moći da vide kako sve to radimo“ – rekla je Andrijana.

Otvaranje Zanatskog centra trebalo bi da se realizuje već do kraja godine.

Projekat je sufinansiran sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.