Opština Gadžin Han ima samo jednog lekara, ali je i on na birou rada

Marija Stanković (30) doktor medicine sa prosekom 9,57, jedini je lekar koji živi na području opštine Gadžin Han ali, na žalost, ni ona nije zaposlena.

Stanković je od samog diplomiranja 2015. jedini lekar na „birou“ u Gadžinom Hanu, medjutim posao do sada nije uspela da dobije ni u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu, niti u drugim zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

„Prijavljivala sam se na konkurse u Nišu, Beogradu, Čačku, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu. Zvali su me iz klinika u Beogradu četiri do pet puta jer sam ulazila u najuži izbor, ali su na konkursima uvek posao dobijali neki drugi ljudi. Od ostalih sam samo dobijala obaveštenje da je neko drugi primljen“, rekla je Stanković.

Stanković sa suprugom Milošem i petogodišnjim bliznakinjama Irinom i Isidorom živi u rodnom Donjem Dragovlju, u kome je živela i tokom završetka Medicinske škole i Medicinskog fakulteta u Nišu.

Do diplome Medicinske škole, a potom Medicinskog fakulteta stigla je putujući autobusom do 40 kilometara udaljenog Niša, što je značilo polazak iz Donjeg Dragovlja u pet sati ujutru i, vrlo često, povratak poslednjim autobusom u 22 sata.

„Novac za moje studije moj otac je obezbedjivao sekući drva u planini i prodajući ogrevno drvo. Poginuo je u planini sekući drva kada sam bila na petoj godini studija“, kazala je Stanković.

Sve do skora bez posla je bio i suprug mlade doktorke, ali je srećom on nedavno uspeo da se zaposli u mlekari u Gadžinom Hanu.

„Snalazimo se nekako za život. Živimo od dečijeg dodatka i minimalne zarade koju zaradjuje suprug. Pomažu nam koliko mogu i suprugovi roditelji, mada svekrva prima minimalac, dok svekar ima minimalnu penziju“, kazala je Stanković.

Dok traga za poslom Stanković ne sedi „skrštenih ruku“, već volontira u selu i priskače u pomoć meštanima kada im je potrebna medicinska pomoć.

Ćerke vaspitava da budu vredne i da uče, nadajući se da će to njima u životu jednom to biti od koristi.

„Trudila sam se da imam što bolje ocene na fakultetu i verovala sam da ću sa dobrim prosekom uspeti brzo da se zaposlim. Za vreme studija nisam ni pomišljala da ću ovoliko dugo tragati za poslom“, izjavila je Stanković.

Za proteklih pet godina od kako je diplomirala, Stanković je imala priliku da pokaže svoje znanje samo kao volonter tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa.

„Tri meseca sam volontirala u ambulanti u susednom Donjem Dušniku i radila patronažu u rodnom selu, a u isto vreme su me pozvali u niški Klinički centar. Tamo medjutin nisam mogla da radim jer je autobuski prevoz bio ukinut pa nisam imala čime da putujem. U Nišu u to vreme niko nije izdavao stanove, a svakako niko ne bi ni primio za podstanara lekara koji radi sa kovid pacijentima“, rekla je Stanković.

Dodala je da su suprug i ona spremni da se zbog njenog zaposlenja presele u bilo koje drugo mesto u Srbiji.

„Volim posao za koji sam se školovala i želja mi je da nastavim da učim, da postanem specijalista interne medicine. Iz te grane sam pisala naučne radove za vreme studija. Ne mogu da sama finansiram specijalizaciju jer puno košta, a to bi bukvalno značilo da deci „uzmem hleb iz usta“, sa žaljem je izjavila Stanković.

Za mladu doktorku u svom selu stanovnici Donjeg Dragovlja imaju samo reči hvale. Supružnici Slobodanka i Čeda Miljković izjavili su za agenciju Beta da ne znaju kako bi preživeli vreme „korone“ i vanrednog stanja da nije bilo nje.

„Marija nam meri nam pritisak, previja kad treba, savetuje oko lekova i dolazi po tri puta dnevno da pita kako smo“, kazala je Slobodanka Miljković.

Njen suprug Čeda Miljković rekao je da je Dragovlje sa nekadašnjih, hiljadu i više stanovnika, poslednjih godina spalo, na svega oko 200 stanovnika i to uglavnom starijih od 60 godina kojima je lekar često potreban.

„Najbliži lekar je u Dušniku ali autobusa nema, a malo je ljudi u selu koji imaju kola da vas prevezu do ambulante u Dušniku kad vam nije dobro. Izuzetno mnogo znači što imamo lekara u komšiluku. Marija je mlada i perspektivna, velika je šteta što ne radi“, rekao je Čeda Miljković.

Mlada doktorka iz Donjeg Dragovlja je premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputila pismo sa apelom za pomoć oko zapošljavanja. Odgovor za sada nije dobila.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na području opštine Gadžin Han bez posla je 956 stanovnika. Visoko obrazovanje imaju 24 nezaposlena lica.